01.01 16. rocznica uruchomienia Zakładu Opiekuńczo - Leczniczego o profilu rehabilitacyjnym w Jeleniej Górze.
11.02 Wspomnienie NMP z Lourdes – XXIV Światowy Dzień Chorego.
13.02 – 26.02 Ferie zimowe i 2 turnusy wypoczynkowe dla dzieci we Lwówku Śląskim. W Centrum Formacji Charytatywnej im. Jana Pawła II w Legnicy odbędą się rekolekcje dla dziewcząt, prowadzone przez Siostry Karmelitanki Dzieciątka Jezus i Siostry Franciszkanki Rodziny Maryi.
01.03 Środa Popielcowa. Caritas zachęca do „Jałmużny Wielkopostnej” na rzecz osób ubogich żyjących obok nas.
13.03 4. rocznica wyboru Papieża Franciszka.
25.03 25. rocznica utworzenia Diecezji Legnickiej i 7. rocznica otwarcia „Okna Życia” w Ośrodku „Samarytanin” w Legnicy.
26.03 Wielkanocne Dzieło Caritas – po raz 10. rozprowadzamy Paschaliki od IV Niedzieli Wielkiego Postu.
2.04 12. rocznica śmierci Świętego Jana Pawła II (1920-1978-2005).
16.04 25. rocznica utworzenia Caritas Diecezji Legnickiej. Uroczystości są planowane w sobotę – 22 kwietnia.
23.04 II Niedziela Wielkanocna – czyli Miłosierdzia Bożego – Międzynarodowe Święto Caritas. Początek 73. Tygodnia Miłosierdzia (zbieramy ofiary pieniężne i dary w naturze dla biednych, a także domów pomocy społecznej, domów dziecka, seminarium i zakonów). Taca jest przeznaczona na cele statutowe naszej Caritas.
27.04 2. rocznica kanonizacji św. Jana Pawła II i św. Jana XXIII.
05.05 – 27.05 W Ośrodku Edukacyjno – Opiekuńczym „Samarytanin” odbędzie się po raz kolejny kurs na wychowawców – 05,06,12,13,19,20 maja i kierowników kolonii – 26-27.05.
13.05 – 26.05 Dwutygodniowy wypoczynek dla osób starszych i niepełnosprawnych nad morzem ( I turnus).
16.05 20. rocznica przybycia do Legnicy Sióstr Karmelitanek Dzieciątka Jezus.
17.05 Rocznica podpisania Ustawy o Stosunku Państwa do Kościoła Katolickiego, która przywróciła Kościołowi charytatywną instytucję Caritas oraz przyznała prawo do prowadzenia nieograniczonej działalności dobroczynnej (1989).
25 – 28.05 11. rocznica Pielgrzymki Ojca Świętego Benedykta XVI do Polski.
27.05 – 09.06 Dwutygodniowy wypoczynek dla osób starszych i niepełnosprawnych nad morzem ( II turnus).
02.06 Festyn z okazji Diecezjalnego Dnia Dziecka w Legnicy z udziałem Szkolnych Kół Caritas z całej diecezji. 20. rocznica pobytu Ojca Świętego św. Jana Pawła II w Legnicy i koronacji obrazu Matki Bożej Łaskawej z Krzeszowa.
03.06 „Biała sobota” w Jeleniej Górze, w ZOL.
10 – 23.06 Dwutygodniowy wypoczynek dla osób starszych i niepełnosprawnych nad morzem (III turnus).
23.06 54. rocznica święceń prezbiteratu – Drugiego Biskupa Legnickiego Stefana Cichego.
24.06 – 18.08 Po raz kolejny Caritas Diecezji Legnickiej zorganizuje przez całe wakacje kolonie dla najbiedniejszych dzieci

z naszego regionu, w czterech następujących terminach:

I  turnus – 24.06 – 07.07

II turnus – 08.07 – 21.07

III  turnus – 22.07 – 04.08

IV turnus – 05.08 – 18.08

28.06 III rocznica ingresu III Biskupa Legnickiego Zbigniewa Kiernikowskiego.
01.07 17. rocznica powstania Zespołu Opieki Zdrowotnej Caritas Diecezji Legnickiej (od 2013 r. – Stacja Opieki Caritas Diecezji Legnickiej Sp z o.o.).
25.07 – 01.08 Rocznica pobytu Papieża Franciszka w Polsce.
02.08 64. rocznica święceń prezbiteratu Pierwszego Biskupa Legnickiego Tadeusza Rybaka.
19.08 – 01.09 Dwutygodniowy wypoczynek dla osób starszych i niepełnosprawnych nad morzem (IV turnus).
02.09 18. Pielgrzymka Osób Niepełnosprawnych i Przyjaciół do Krzeszowa.
02 – 15.09 Dwutygodniowy wypoczynek dla osób starszych i niepełnosprawnych nad morzem (V turnus).
12.09 19. rocznica święceń biskupich Biskupa Stefana Cichego.
15.09-29.09 Jesienne spotkania charytatywne po raz 7 w 5 miejscach naszej diecezji: Jelenia Góra, Zgorzelec, Lubin, Bolesławiec, Legnica.

- 15 września, Parafia p.w. św. Erazma i Pankracego w Jeleniej Górze (godz.: 18.00)

- 16 września, Parafia p.w. św. Józefa Robotnika w Zgorzelcu (godz.: 10.00)

- 22 września, Parafia p.w. Najświętszego Ciała i Krwi Chrystusa w Bolesławcu (godz.: 18.00)

- 23 września, Parafia p.w. św. Tadeusza Ap. w Legnicy (godz.: 10.00)

- 29 września, Parafia p.w. św. M. Kolbe w Lubinie (godz.: 18.00)

01.10 15. rocznica przybycia Sióstr Franciszkanek Rodziny Maryi do Zakładu Opiekuńczo-Leczniczego w Jeleniej Górze.

8. rocznica utworzenia Apteki św. Marka Caritas Diecezji Legnickiej.

11.10 20. rocznica poświęcenia Centrum Formacji Charytatywnej im. Jana Pawła II i mieszkań Sióstr Karmelitanek Dzieciątka Jezus w Legnicy.
16.10 Uroczystość św. Jadwigi Śląskiej – 17. rocznica pobłogosławienia Domu Księży Emerytów im. św. Jadwigi

– Święto Patronalne Caritas Diecezjalnej.

XVII Dzień Papieski – Fundacji „Dzieło Nowego Tysiąclecia”. Zbiórka płodów rolnych na rzecz seminarium, zakonów, placówek opiekuńczych, ZOL Caritas Diecezji Legnickiej.

18.10 9. rocznica otwarcia i pobłogosławienia Ośrodka Edukacyjno-Opiekuńczego „Samarytanin” i utworzenia Centrum Wolontariatu Caritas Diecezji Legnickiej: „Dzielmy się Miłością”, w Legnicy.
22.10 Wspomnienie św. Jana Pawła II i 39. rocznica inauguracji pontyfikatu Papieża z Polski.
2.11 12. rocznica utworzenia Warsztatu Terapii Zajęciowej im. św. Franciszka Caritas Diecezji Legnickiej w Legnicy.
15.11 Caritas Diecezji Legnickiej zarejestrowana jako organizacja pożytku publicznego (2004 r.).
1.12 12. rocznica uruchomienia Zakładu Aktywności

Zawodowej „Rosa” Caritas Diecezji Legnickiej

w Jeleniej Górze.

03.12 I niedziela Adwentu – po raz 24. włączamy się w Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom. Międzynarodowy Dzień Osób Niepełnosprawnych.
05.12 Międzynarodowy Dzień Wolontariusza.
10.12 Międzynarodowy Dzień Praw Człowieka.
20.12 10. rocznica utworzenia Warsztatu Terapii Zajęciowej Caritas im. św. Krzysztofa we Lwówku Śląskim.

Międzynarodowy Dzień Solidarności.

24 - 25.12 Podczas Mszy Św. Pasterskiej od 1997 roku zbieramy po raz 21. ofiary na Fundusz Obrony Życia, z którego pomagamy w naszej Diecezji potrzebującym kobietom i rodzinom przez cały rok kalendarzowy.
28.12 Zabawa Sylwestrowa dla Osób Niepełnosprawnych i Przyjaciół w Centrum im. Jana Pawła II w Legnicy.