Ćwiczmy pomaganie

W Drugą Niedzielę Wielkanocną (8 kwietnia) po raz 74. rozpocznie się Tydzień Miłosierdzia.

Tydzień Miłosierdzia daje nam kolejną okazję do zastanowienia się, jak dzisiaj czynić miłosierdzie i poprzez to pomagać najbardziej potrzebującym. W tym roku przebiega on pod hasłem “Mocni w Duchu Świętym” i nawiązuje do tematyki roku duszpasterskiego Kościoła w Polsce poświęconego Duchowi Świętemu.

W związku z Tygodniem Miłosierdzia, w niedzielę, 8 kwietnia, w parafiach diecezji legnickiej przeprowadzona zostanie zbiórka do puszek. Środki finansowe pozyskane ze zbiórki zostaną przekazane na pomoc pacjentom przebywającym w prowadzonych przez naszą Caritas Zakładach Opiekuńczo – Leczniczych w Jeleniej Górze i Legnicy.

Tydzień Miłosierdzia to obchody będące skutkiem decyzji z 23 lutego 1937 r., podjętej na pierwszym ogólnopolskim zjeździe dyrektorów diecezjalnych Caritas. Wtedy właśnie postanowiono organizować w całym kraju Dni Miłosierdzia. Po II wojnie światowej pomysł podjęto ponownie, łącząc Tydzień Miłosierdzia ze zbiórką funduszy oraz darów materialnych na pomoc potrzebującym.